photo-archive-us-08
photo-archive-us-07
photo-archive-us-04
photo-archive-us-02
photo-archive-us-01
photo-archive-us-03-1
Bovenste twee foto's: John Drummond (1980) Andere foto's: Yvan Bourdon (2000)

EXPLORE

Al vijftig jaar is Broken Circle/Spiral Hill een bijzondere plek en trekt het bezoekers vanuit de hele wereld - kunstenaars die geinspireerd raakten door het werk van Smithson, maar ook mensen uit de buurt die er kwamen om te zwemmen of te vissen.

In 2021 bestaat het kunstwerk 50 jaar en dat vieren we uitgebreid met een serie open weekenden. Naast een speciale audiotour en filmvertoning zijn er ook activiteiten  i.s.m. Into Nature.

Korte verjaardags film

Audiotour

Tijdens uw bezoek aan Broken Circle/Spiral Hill kunt u luisteren naar een audiotour gemaakt door Geert van de Wetering en Danielle Emans van Kostgangers. In de audiotour vertellen diverse personen vanuit verschillende invalshoeken over het kunstwerk, het gebied waar het kunstwerk zich bevindt en passeren herinneringen aan het werk en een eerder bezoek de revue. Aan het woord komen o.a. Lisa Le Feuvre van Holt/Smithson Foundation, kunsthistoricus Anja Novak van de Universiteit van Amsterdam, muzikant Lee Ranaldo van Sonic Youth, geoloog Jasper Candel van de Universiteit Wageningen en Bonne de Boer van de Zand -en Exploitatiemaatschappij van voormalig zandgat De Boer. 

Luister de audiotour hier

Trailer voor de audiotour.

"To me it was a no brainer, I needed to go and see it, it was like, you know, it was almost like you were being drawn there, in some kind of a science fiction way."

LEE RANALDO

Breaking Ground film

Robert Smithson maakte als onderdeel van zijn ‘earthworks’ steeds een film, opgenomen vanuit een vliegtuig of helikopter. De film van Smithsons meest bekende werk, Spiral Jetty (Salt Lake, Utah, VS) heeft museumbezoekers bekend gemaakt met dit 'earthwork', dat op een afgelegen plek was gerealiseerd.

Vanwege zijn vroegtijdig overlijden heeft hij de film van Broken Circle/Spiral Hill nooit kunnen voltooien. 40 jaar na de voltooiing van het kunstwerk in Emmen is de film onder eindredactie van kunstenaar Nancy Holt en in samenwerking met Theo Tegelaers van de toenmalige Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en Land Art Contemporary, alsnog gerealiseerd.

Nancy Holt en Robert Smithson waren getrouwd van 1963 tot aan zijn dood in 1973 en maakten samen enkele films. In ‘Breaking Ground: Broken Circle/Spiral Hill (1971-2011)’ is het originele filmmateriaal uit 1971 gecombineerd met nieuwe beeld- en geluidsopnames die in het voorjaar van 2011 in Emmen zijn gemaakt. Smithson liet aanwijzingen achter voor regie en montage.

photo-archive-us-05
photo-archive-us-06
Foto's: Andreas Pluskota (1997)

Holt/Smithson Foundation en Land Art Contemporary werken samen met diverse partijen aan een duurzame toekomst voor Broken Circle/Spiral Hill in Emmen.

De openstelling van Broken Circle/Spiral Hill wordt genereus ondersteund door:

footer-subsidie-logos

Alle kunstwerken en afbeeldingen van Nancy Holt en Robert Smithson vallen onder het copyright van Holt/Smithson Foundation, onder licentie van VAGA in ARS, New York.

Copyright © 2021 | Credits

Back to top Arrow