photo-archive-us-08
photo-archive-us-07
photo-archive-us-04
photo-archive-us-02
photo-archive-us-01
photo-archive-us-03-1
Bovenste twee foto's: John Drummond (1980) Andere foto's: Yvan Bourdon (2000)

EXPLORE

Al vijftig jaar is Broken Circle/Spiral Hill een bijzondere plek en trekt het bezoekers vanuit de hele wereld - kunstenaars die geinspireerd raakten door het werk van Smithson, maar ook mensen uit de buurt die er kwamen om te zwemmen of te vissen.

In 2021 bestond het kunstwerk 50 jaar en dat vierden we uitgebreid met een serie open weekenden. Naast een speciale audiotour en filmvertoning waren er ook activiteiten  i.s.m. Into Nature.

The Unwanted Boulder

The-Unwanted-Boulder-poster-geel-web

The Unwanted Boulder - een audio documentaire over Robert Smithsons 1971 earthwork Broken Circle/Spiral Hill in Emmen in Nederland. Verteld door muzikant Lee Ranaldo (voormalig Sonic Youth).

In de audiodocumentaire reist de luisteraar door Robert Smithsons wereld van kunst en ideeën en zijn worsteling met een enorm, millennia oud rotsblok dat midden in zijn kunstwerk opdook. Aanvankelijk was hij ongelukkig met deze indringer, maar na verloop van tijd kwam hij ermee in het reine. Ondanks deze valse start beschouwde Smithson Broken Circle/Spiral Hill als een van zijn belangrijkste werken.

Vanaf 1 december 2022 te beluisteren op al je favoriete podcast apps.

Bekijk en beluister de trailer voor The Unwanted Boulder hier.

Een bezoek aan Broken Circle/Spiral Hill

In 2021 vierden we de 50ste verjaardag van Robert Smithson’s Broken Circle/Spiral Hill. Dit unieke landschapskunstwerk is in 1971 gerealiseerd in een zandafgraving bij Emmen. Speciaal voor deze gelegenheid is het werk een aantal weekenden opengesteld voor het publiek.

We hebben de jonge filmmaker Max Ploeg gevraagd om een korte film te maken die een impressie geeft van een bezoek aan Broken Circle/Spiral Hill. In de korte film vertellen bezoekers over hoe zij hun bezoek aan het kunstwerk hebben ervaren.

50 jaar Robert Smithson Broken Circle/Spiral Hill is een samenwerking tussen Land Art Contemporary, Holt/Smithson Foundation en Centrum Beeldende Kunst Emmen.

Foto tentoonstelling in Emmen

emmen-park-1

Foto's van Jan Niks in het Rensenpark in Emmen.

Op de bouwplaats bij de ingang van het Rensenpark in Emmen kon je tussen 30 juli 2021 en 1 januari 2022 een unieke fototentoonstelling van fotograaf Jan Niks bezoeken. Hij maakte deze foto’s in 1971, toen de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson in Emmen het landschapskunstwerk Broken Circle/Spiral Hill realiseerde.

Fotograaf Jan Niks
Vijftig jaar geleden maakte fotograaf Jan Niks uit Emmen vijftien foto’s van Broken Circle/Spiral Hill. Hij leerde Robert Smithson en zijn vrouw Nancy Holt destijds kennen door zijn werk in een plaatselijke fotowinkel. Jan Niks besloot om zowel het kunstwerk, de kunstenaars als de werkzaamheden met graafmachines te fotograferen. Pas nadat Robert Smithson in 1973 op tragische wijze om het leven kwam door een helikopterongeluk bleek er belangstelling voor de foto’s. Inmiddels worden de foto’s van Jan Niks over de hele wereld gebruikt in tentoonstellingen en publicaties over het werk van Smithson.

Bouwplaats Biochron
De bovenbouw van het Biochron is afgebroken, de ondergrondse ruimtes krijgen een nieuwe bestemming voor onder meer het Centrum Beeldende Kunst Emmen. In het haaienbassin, waar je destijds de haaien kon zien zwemmen, kun je dan kunst gaan bekijken.  Als je vroeger het Noorder Dierenpark binnen kwam, zag je in het Biochron de geschiedenis van het leven op aarde verbeeld. De grote zwerfkeien vlak achter de bouwplaats verwijzen daar nog naar. De geschiedenis van het Biochron heeft een passende link naar het werk van Robert Smithson, hij was geïnteresseerd in bouwplaatsen en de geologie van een plek.

Met dank aan Jan Niks, Land Art Contemporary en Holt Smithson Foundation.

Beluister de audiotour bij de fototentoonstelling hier

Korte verjaardags film

Audiotour

Tijdens het bezoek aan Broken Circle/Spiral Hill kon je luisteren naar een audiotour gemaakt door Geert van de Wetering en Danielle Emans van Kostgangers. In de audiotour vertellen diverse personen vanuit verschillende invalshoeken over het kunstwerk, het gebied waar het kunstwerk zich bevindt en passeren herinneringen aan het werk en een eerder bezoek de revue. Aan het woord komen o.a. Lisa Le Feuvre van Holt/Smithson Foundation, kunsthistoricus Anja Novak van de Universiteit van Amsterdam, muzikant Lee Ranaldo van Sonic Youth, geoloog Jasper Candel van de Universiteit Wageningen en Bonne de Boer van de Zand -en Exploitatiemaatschappij van voormalig zandgat De Boer. 

Luister de audiotour hier

Trailer voor de audiotour.

Lezing & film i.s.m. Into Nature

Op 4 september 2021 werden in het Centrum Beeldende Kunst Emmen twee films van Robert Smithson vertoond en gesprekken gevoerd met kunstenaars en vertegenwoordigers van o.a. Holt/Smithson Foundation (VS) over het belang van dit kunstwerk voor de hedendaagse kunst, de raakvlakken met Into Nature en de toekomst van dit legendarische kunstwerk.

Deze lezing was een samenwerking tussen Into Nature, Centrum Beeldende Kunst Emmen, Land Art Contemporary en Holt/Smithson Foundation. 

"To me it was a no brainer, I needed to go and see it, it was like, you know, it was almost like you were being drawn there, in some kind of a science fiction way."

LEE RANALDO

Breaking Ground film

Robert Smithson maakte als onderdeel van zijn ‘earthworks’ steeds een film, opgenomen vanuit een vliegtuig of helikopter. De film van Smithsons meest bekende werk, Spiral Jetty (Salt Lake, Utah, VS) heeft museumbezoekers bekend gemaakt met dit 'earthwork', dat op een afgelegen plek was gerealiseerd.

Vanwege zijn vroegtijdig overlijden heeft hij de film van Broken Circle/Spiral Hill nooit kunnen voltooien. 40 jaar na de voltooiing van het kunstwerk in Emmen is de film onder eindredactie van kunstenaar Nancy Holt en in samenwerking met Theo Tegelaers van de toenmalige Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en Land Art Contemporary, alsnog gerealiseerd.

Nancy Holt en Robert Smithson waren getrouwd van 1963 tot aan zijn dood in 1973 en maakten samen enkele films. In ‘Breaking Ground: Broken Circle/Spiral Hill (1971-2011)’ is het originele filmmateriaal uit 1971 gecombineerd met nieuwe beeld- en geluidsopnames die in het voorjaar van 2011 in Emmen zijn gemaakt. Smithson liet aanwijzingen achter voor regie en montage.

photo-archive-us-05
photo-archive-us-06
Foto's: Andreas Pluskota (1997)

Abonneer op onze nieuwsbrief.

Holt/Smithson Foundation en Land Art Contemporary werken samen met diverse partijen aan een duurzame toekomst voor Broken Circle/Spiral Hill in Emmen.

De openstelling van Broken Circle/Spiral Hill wordt genereus ondersteund door:

footer-subsidie-logos-02

Alle kunstwerken en afbeeldingen van Nancy Holt en Robert Smithson vallen onder het copyright van Holt/Smithson Foundation, onder licentie van VAGA in ARS, New York.

Copyright © 2021-2022 | Credits

Back to top Arrow